Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), vaak ook wel aangeduid met TCM (Traditional Chinese Medicine). Het wordt al duizenden jaren toegepast. Volgens de filosofie van TCM krijgt ieder mens bij geboorte een hoeveelheid energie mee. Deze energie, tijdens het leven aangevuld met de energie uit voedsel en zuurstof, is nodig om te kunnen leven en actief te zijn. De energie stroomt door het lichaam door netwerken die meridianen worden genoemd. Deze meridianen verbinden lichaam, organen en geest.

Bij onbalans of verstoorde stroming van energie ontstaan ziekten en aandoeningen. De verstoring kan optreden door invloeden van buitenaf, de overbelasting of trauma, maar ook door stress en andere heftige emoties, zoals angst, zorgen, verdriet.

Door bepaalde punten op de meridianen te behandelen kan de energie weer stromen en kan het lichaam de balans weer herstellen.

Wie aan Acupunctuur denkt, denkt misschien aan naalden. Het is echter méér, een acupuncturist heeft ook andere technieken in huis.

Lichaamsacupunctuur

Acupunctuur in de nauwste betekenis is het balans brengen in energiebanen en weefsels door middel van hele dunne naalden.

Moxa therapie

Moxa therapie is een aanvullende behandelwijze die warmte en energie toevoert daar waar een tekort is door middel van het branden van het moxa kruid.

Cupping

Cupping is een behandelwijze die op een gecontroleerde manier energie afvoert daar waar een overschot is door middel van zuig-cups.

Tui Na

Tui Na is de Chinese vorm van massage, die werkt met acupressuur en manipulatie om stagnatie en blokkades op te lossen.