FAQ


Hoe werkt Acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), vaak ook wel aangeduid met TCM (Traditional Chinese Medicine). Het wordt al duizenden jaren toegepast. Volgens de filosofie van TCM krijgt ieder mens bij geboorte een hoeveelheid energie mee. Deze energie, tijdens het leven aangevuld met de energie uit voedsel en zuurstof, is nodig om te kunnen leven en actief te zijn. De energie stroomt door het lichaam door netwerken die meridianen worden genoemd. Deze meridianen verbinden lichaam, organen en geest, ja u leest het goed, ook de geest. Bij onbalans of verstoorde stroming van energie ontstaan ziekten en aandoeningen. De verstoring kan optreden door invloeden van buitenaf, de overbelasting of trauma, maar ook door stress en andere heftige emoties, zoals angst, zorgen, verdriet. Door bepaalde punten op de meridianen te behandelen kan de energie weer stromen en kan het lichaam de balans weer herstellen.

Pijn is vaak een uiting van stagnatie of stase. Door acupunctuur wordt de circulatie van energie en bloed gestimuleerd of gereduceerd afhankelijk van wat nodig is.

Acupunctuur kan ontstekingen remmen of reduceren, doordat de hitte wordt afgevoerd en de normale circulatie wordt gepromoot.

Bij energiegebrek helpt acupunctuur om de productie van energie te verbeteren en de kwaliteit te laten toenemen door de betrokken organen te stimuleren meer in balans te komen.

Vraag om enkele wetenschappelijke publicaties over het effect van acupunctuur.


Hoeveel behandelingen heb ik nodig voor klachten die algemene acupunctuur behandelt?

De resultaten van acupunctuur zijn cumulatief. Elke behandeling bouwt voort op de voortgang van de voorgaande. Veel mensen voelen verbetering direct na de eerste behandeling, maar het is net als sporten – u kunt meteen resultaat voelen, maar voor blijvende verandering (in uw pijnniveaus of andere symptomen) is het belangrijk om reeksen behandelingen uit te voeren. De algemene aanbeveling is één behandeling per week gedurende 6-8 weken. Na 6 weken evalueren we uw behandelingen opnieuw en proberen we uw behandelingen te verdelen met behoud van goede resultaten. Voor aandoeningen die al lang bestaan, kunnen meer behandelingen nodig zijn. Bijvoorbeeld, rugpijn die u al 10 jaar heeft, kan meer tijd nodig hebben om te genezen. Bij acute aandoeningen (plotseling optredende pijn) moet u de eerste week misschien twee keer per week komen en daarna één keer per week. Mijn doel is om het behandelprotocol te volgen waardoor jij je het snelst beter voelt!


Hoe bereid ik me voor op de eerste sessie en wat neem ik mee?

Vul uw algemene informatie vooraf online in of stuur per mail om tijd te besparen en u langer kunt genieten van de eerste behandeling. Na het maken van uw eerste afspraak, ontvangt u een e-mail met de nodige instructies voor het aanleveren van de informatie. Zo niet, laat het ons weten en we kunnen het opnieuw verzenden!

Eet een uur voor uw eerste behandeling iets kleins. Probeer niet op een lege maag te komen, maar ook niet met een overvolle.

Draag losse, comfortabele kleding zodat de punten rond uw ellebogen en knieën indien nodig gemakkelijk toegankelijk zijn. Als je in je dagelijkse kleding komt, zou het kunnen dat je je kleding deels moet uittrekken. Neem dan een grote handdoek of dekentje mee. Dat voelt wat comfortabeler.

Neem 2 grote handdoeken mee als je niet op papier wilt liggen. Dat is wel zo hygienisch en comfortabel.

Maak je klaar om even te relaxen en dutten!


Doet acupunctuur pijn?

Acupunctuurnaalden zijn erg dun, ongeveer de breedte van een mensenhaar. Ze zijn veel, veel dunner en zachter dan injectienaalden. Sommige acupunctuurpunten kunnen een klein beetje schrijnen en bij andere voel je zo goed als niets. Zodra de naalden erin zitten, vallen de meeste patiënten in slaap op de behandeltafel.


Hoe zit het met de hygiëne in de praktijk?

Zolang de pandemie CoVid19 nog actueel is, zullen de regels en maatregelen worden gevolgd. Dat zal ook van u worden gevraagd. Hiervoor is een aparte pagina gemaakt die actuele status van maatregelen en gedragsregels weergeeft.

De acupunctuurnaalden zijn steriel verpakt en worden eenmalig gebruikt en direct weggegooid na gebruik. Alle gebruikte materialen en de behandelbank worden schoongemaakt met desinfectie middelen die in medische wereld, zoals ziekenhuizen, wordt gebruikt. Het is fijn om twee grote handdoeken mee te nemen, waarop u kunt liggen. Als u die niet mee hebt genomen, wordt de behandeltafel van papier voorzien.


Krijg ik een factuur die geschikt voor declaratie bij de zorgverzekering?

Natuurlijk krijg je een factuur met de vereiste gegevens om in te kunnen dienen bij de zorgverzekering. Deze zal per mail worden verstuurd. Mocht u niet over email beschikken dan zoeken we een oplossing.


Hoe betaal ik de factuur?

Aan het einde van de behandeling wordt direct per pin betaald voor het consult. Dit kan met de normale bak pinpas, de visa, maestro, master card, creditcard, applepay, googlepay. Als u niet over deze pin-mogelijkheden beschikt hoor ik dat graag vooraf, dan zoeken we een oplossing.


Hoe wordt de (aanvullende) zorgverzekering afgehandeld?

De afhandeling de declaratie richting zorgverzekering verzorgt u zelf. We helpen daarbij door de factuur digitaal te versturen, dan kan u die direct downloaden bij de zorgverzekering. Doordat we aangesloten zijn bij de beroepsvereniging Zhong en aan de eisen voldoen, kan de declaratie van factuur worden toegekend. Er wordt dan uitbetaald wat in uw zorgverzekering wordt aangegeven als maximumbedrag per keer en per jaar. Wij zorgen dat op de factuur de vereiste codes zijn gezet voor de verwerking. en acceptatie.


Wat als ik nog meer wil vragen?

Het is natuurlijk mogelijk dat niet al je vragen zijn beantwoord. Neem dan contact op per mail en zet je mobiele telefoonnummer erbij.